pomidory z cebulą we własnym soku na zimę

35 min
16 porcji
Pomidory z cebulą we własnym soku na zimę
minadezhda, stock.adobe.com
0

Chcesz wypróbować nowy przepis na pyszną konserwację warzyw? Gotuj pomidory z cebulą we własnym soku! Nie można nazwać tej opcji bardzo prostą, ale w razie potrzeby nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z zadaniem.

Składniki

  • pomidory - 8 kg
  • cebula - 500 g
  • kwas cytrynowy (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • cukier - 150 g
  • sól - 90 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz połowę pomidorów.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Złóż oba puste miejsca w czyste, suche słoiki.

Przełóż pozostałe pomidory przez sokowirówkę.

Dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Wlej wrzący sok do słoików z warzywami i sterylizuj przez 15 minut.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy