Chcę podzielić się sprawdzonym przepisem na pyszne i pachnące lecho z papryki na zimę. Z reguły ten przedmiot kończy się szybciej niż można go przechowywać. Słodko-kwaśne lecho nadaje się do różnych przystawek i dań mięsnych. Radzę gotować!
Składniki
- papryka - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 100 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 3 art.
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 8 szt.
- czarny pieprz (Permalink) – 8 szt.
- Goździk - 4 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory na plasterki, a następnie zmiksuj blenderem, aż będą gładkie. Umieść masę pomidorową w misce do gotowania i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu.
Sól masę, dodaj cukier i olej roślinny. Wymieszaj i ponownie zagotuj.
Paprykę obrać z nasion i pokroić w średnią kostkę.
Umieść przygotowaną paprykę we wrzącej masie pomidorowej. Tam wyślij liść laurowy, goździki i oba rodzaje pieprzu. Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na małym ogniu.
Posiekaj czosnek i dodaj do wrzącej masy warzywnej, dobrze wymieszaj.
Włóż gorące lecho do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Lecho jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.