Często shawarma jest gotowana w pita. Tortilla jest cięta na pół lub używana w całości. Jest to szczególnie wygodne, gdy trzeba zmniejszyć porcję. Do nadzienia użyjemy kurczaka, frytek i pomidorów.
Składniki
- Pita - 4 kawałki
- filet z kurczaka - 300 g
- ziemniaki (frytki) – 300 g
- pomidory koktajlowe - 250 g
- bułka tarta - 2 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- chmiel-suneli - 1 art.
- Sol - do smaku
- SOS (tzatziki) – 150 ml
- tymianek - kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małe kostki.
Połącz bułkę tartą, sól, mielony pieprz i chmiel suneli.
Rozwałkuj posiekanego kurczaka w powstałej mieszance i smaż do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem.
Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
Rozłóż pita na stole i posmaruj cienką warstwą sosu.
Na środku w jednym kierunku ułóż frytki, smażonego kurczaka i pomidory.
Posyp tymiankiem i dodaj trochę więcej sosu, jeśli chcesz.
Schowaj pitu z boków, zawiń w papier i przymocuj grubą nicią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy