nektaryny w syropie bez sterylizacji

50 min
4 porcje
Nektarynki w syropie bez sterylizacji
Svetlana Kolpakova, stock.adobe.com
0

Nektaryny w syropie mogą być używane do robienia deserów, kompotów, nadziewania pasztecików. Jest to dobry sposób, aby zachować owoce na zimę, a następnie cieszyć się ich smakiem, zamiast kupować za drogie w supermarketach.

Składniki

  • Nektaryna - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Słoiki nie mogą być sterylizowane, wystarczy je umyć i wysuszyć. Umyj również nektaryny i oddziel je od kości. Każdą połowę można przeciąć na pół.

Włóż nektaryny do słoików, zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na 15-20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i zagotuj. Na koniec dodaj kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj.

Wlej syrop do słoików, zwiń i ostudź w ciemnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy