Nektaryny w syropie mogą być używane do robienia deserów, kompotów, nadziewania pasztecików. Jest to dobry sposób, aby zachować owoce na zimę, a następnie cieszyć się ich smakiem, zamiast kupować za drogie w supermarketach.
Składniki
- Nektaryna - 1 kg
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Słoiki nie mogą być sterylizowane, wystarczy je umyć i wysuszyć. Umyj również nektaryny i oddziel je od kości. Każdą połowę można przeciąć na pół.
Włóż nektaryny do słoików, zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na 15-20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i zagotuj. Na koniec dodaj kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj.
Wlej syrop do słoików, zwiń i ostudź w ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy