Od dziecka uwielbiam dżem gruszkowy. Babcia gotowała go w jakiś magiczny sposób - przynajmniej wtedy tak mi się wydawało. Nie można było znaleźć smaczniejszych przysmaków. W cudowny sposób przepis babci został zachowany w starej książce kucharskiej. Dzielę się z wami.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz gruszki, pokrój na 4 części, usuń rdzenie. Pokrój każdą część na 3-4 kliny.
Ułóż przygotowane gruszki w misce do gotowania, przykryj cukrem. Wstrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier i odstaw na 1-2 godziny. Nie lubię mdłego dżemu, więc rzadko dodaję cukier w stosunku 1: 1 do owoców. Możesz dostosować ilość dodawanego cukru na podstawie odmiany gruszek i preferencji smakowych.
Umieść miskę z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj i gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie powtórz procedurę co najmniej 4 razy.
Wlej gorący dżem gruszkowy do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.