sos pomidorowy z bazylią na zimę

1 godz. 10 min.
4 porcje
Sos pomidorowy z bazylią na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

Miłośnicy klasycznych rozwiązań kulinarnych z pewnością pokochają taki sos pomidorowy z bazylią. Wspaniale uzupełni makaron lub pizzę zimą, a nawet o każdej porze roku. Wygodniej jest natychmiast ugotować dużą porcję i po prostu zwinąć ją w słoiki.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • bazylia - 2 pęczek
  • czosnek - 100 g
  • cukier - 3 art.
  • sól - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 60 ml
  • ocet - 60 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i przepuść przez maszynkę do mięsa z czosnkiem.

Dodaj masło, sól i cukier i gotuj na małym ogniu przez około 40-60 minut do uzyskania pożądanej konsystencji.

10 minut przed końcem dodaj posiekaną bazylię.

Wlej ocet i zwiń sos do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy