W mojej spiżarni zawsze jest dużo warzyw. Każdego roku próbuję czegoś nowego, aby urozmaicić zimowe menu. W zeszłym roku gotowałem marynowane ogórki z papryką. Eksperyment zakończył się sukcesem, więc mogę podzielić się z Tobą przepisem.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- papryka - 1 kg
- czosnek - 50 g
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 4 g
- cukier - 100 g
- sól - 80 g
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę na pół, obierz nasiona i łodygi, posiekaj.
Umieść przyprawy, posiekany czosnek, ogórki i paprykę w słoikach.
Napełnij górę wrzącą wodą i pozostaw do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy