Cieszę się za każdym razem, gdy udaje mi się zachować smak i zalety sezonowych jagód na zimę. Zwłaszcza w tak oryginalnych wersjach. Na przykład moim ulubionym przepisem na borówki brusznicy jest ten sos przyprawowy. Świetnie komponuje się z mięsem, serem, a nawet deserami.
Składniki
- borówka brusznica - 120 g
- woda - 100 ml
- cukier - 1 art.
- chmiel-suneli - 0.5 łyżeczka
- Goździk - 2 Bud
- suszone chili - 1 g
- sól - 3 g
- ocet winny - 30 ml
- mielony czarny pieprz - 1 g
- jałowiec - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj Borówki brusznicą.
Dodaj wodę i gotuj przez 5 minut.
Dodaj pozostałe składniki oprócz octu i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Dodaj ocet i zwiń sos do sterylnego słoika.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy