Jeśli wolisz bardziej pikantną i lekko pikantną kiszoną kapustę, sugeruję dodanie niemego chrzanu. W tym przepisie powiem ci, w jakich proporcjach i jak to zrobić poprawnie. Idealna równowaga smaków to dar niebios!
Składniki
- kapusta - 1 kg
- marchew - 200 g
- korzeń chrzanu - 50 g
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 5 sztuk
- woda - 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki z chrzanem.
Zagotuj wodę z solą i cukrem i pozwól solance ostygnąć.
Wymieszaj warzywa z przyprawami, zalej solanką i luźno przykryj.
Pozostaw kapustę do fermentacji w temperaturze pokojowej na 3 dni.
Okresowo przebijaj go drewnianym szpikulcem do dołu.
Ułóż kapustę w słoikach i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy