W listopadzie rozpoczyna się masowa kolekcja rzędów. Są suszone, zamrażane i oczywiście konserwowane przyprawami. Lubię gotować marynowane rzędy. Istnieje wiele ciekawych przepisów, ale dziś powiem ci ten, którego używam najczęściej.
Składniki
- Rzędówki - 2 kg
- woda - 3 L
do marynaty:
- ocet - 60 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 50 g
- sól - 30 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rzędy dokładnie wyczyść, spłucz i napełnij zimną wodą przez noc.
Spłucz ponownie, włóż do garnka z czystą wodą i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
W głębokim rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.
Dodaj rzędy i gotuj przez 40 minut.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy