marynowane rzędy

1 godz. 10 min.
5 porcji
Marynowane ryadovki
Siergiej Bajbak, stock.adobe.com
0

W listopadzie rozpoczyna się masowa kolekcja rzędów. Są suszone, zamrażane i oczywiście konserwowane przyprawami. Lubię gotować marynowane rzędy. Istnieje wiele ciekawych przepisów, ale dziś powiem ci ten, którego używam najczęściej.

Składniki

do marynaty:
  • ocet - 60 ml
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • cukier - 50 g
  • sól - 30 g
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rzędy dokładnie wyczyść, spłucz i napełnij zimną wodą przez noc.

Spłucz ponownie, włóż do garnka z czystą wodą i gotuj przez 20 minut.

Wrzuć do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

W głębokim rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.

Dodaj rzędy i gotuj przez 40 minut.

Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy