Dżem z białych winogron jest idealnym dodatkiem do kawałka sera na świątecznym stole. A najciekawsze jest to, że podczas gotowania nie trzeba wyciągać pestek z winogron. Więc każda gospodyni poradzi sobie z tym przepisem i przygotuje idealny dżem.
Składniki
- Winogrona (Biały) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 10 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj winogrona. Oddziel jagody od gałązek, dobrze spłucz i usuń zgniłe i zepsute.
Przełóż jagody przez maszynę do mięsa, przykryj cukrem i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 20 minut, aż zgęstnieje.
Przygotuj słoiki, umyj, wysterylizuj. Wlej gorący dżem do słoików, zwiń i wyślij do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy