dżem z białych winogron z pestkami

1 godz. 0 min.
3 porcje
Dżem z białych winogron z pestkami
Sviatlana, stock.adobe.com
0

Dżem z białych winogron jest idealnym dodatkiem do kawałka sera na świątecznym stole. A najciekawsze jest to, że podczas gotowania nie trzeba wyciągać pestek z winogron. Więc każda gospodyni poradzi sobie z tym przepisem i przygotuje idealny dżem.

Składniki

  • Winogrona (Biały) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 10 GR

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj winogrona. Oddziel jagody od gałązek, dobrze spłucz i usuń zgniłe i zepsute.

Przełóż jagody przez maszynę do mięsa, przykryj cukrem i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 20 minut, aż zgęstnieje.

Przygotuj słoiki, umyj, wysterylizuj. Wlej gorący dżem do słoików, zwiń i wyślij do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy