półfabrykaty na zimę
13.05.2023
Fińskie ogórki z musztardą w słoikach bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Pikantne fińskie ogórki z musztardą nie tylko dodadzą pikanterii i smaku twojemu menu, ale także zachwycą przydatnymi właściwościami w sezonie niedoboru witamin. A jednocześnie można je przygotować nawet bez sterylizacji. A potem powiem ci więcej.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- woda - 1 L
- nasiona gorczycy - 1 art.
- proszek musztardowy - 1 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Włóż je do wysterylizowanych słoików i dodaj przyprawy do smaku.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut. Spuść tę wodę. I jeszcze raz.
Zagotuj czystą wodę z pozostałymi składnikami.
Ponownie napełnij ogórki i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy