Surowy dżem bez gotowania doskonale zachowuje smak i zalety świeżych jagód i owoców. Przez całą zimę zachowuje do 70% witaminy C i innych składników odżywczych letnich owoców. Dzielę się przepisem na niesamowicie aromatyczny surowy dżem.
Składniki
- agrest - 1 kg
- pomarańczowy - 4 szt.
- banany - 3 szt.
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj dojrzałe jagody agrestu, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą, odłóż na sito.
Obierz pomarańcze, podziel na plasterki, Usuń białe filmy.
Obierz banany, grubo posiekaj, a następnie ubij blenderem w gładkie puree.
Połącz Suszone jagody agrestu z przygotowaną pomarańczą i przepuść przez maszynę do mięsa. Wprowadź puree bananowe.
Dodaj cukier do powstałej mieszaniny, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 8-10 godzin do stania.
Surowy dżem agrestowy z pomarańczami i bananami zapakuj w czyste, suche słoiki, zamknij i wyślij do lodówki.