Borówka brusznica nie jest tak łatwa do znalezienia, ale nie rośnie we wszystkich regionach. Ale jeśli udało Ci się zaopatrzyć w tę cudowną jagodę, proponuję zrobić z niej doskonały kompot na zimę. Jest łatwiejszy, szybszy, a nawet zdrowszy niż dżem.
Składniki
- borówka brusznica - 500 g
- cukier - 1 szkło
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
- woda - 2.5 L
- rozmaryn - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj jagodę i włóż do sterylnego słoika. Możesz dodać gałązkę rozmarynu.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź, dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Wlej kwas cytrynowy do słoika, wlej syrop i zwiń kompot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy