Gdy na stole jest mało miejsca, podawaj posiłki porcjami w filiżankach. Wielokolorowe warstwy są bardzo pięknie widoczne przez przezroczyste ściany. Rozważ tę opcję na przykładzie popularnej sałatki "Mimoza".
Składniki
do sałatki:
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 250 g
- marchew (gotowane) – 250 g
- majonez - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
do podania:
- czerwony kawior - 1 art.
- pietruszka - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż konserwy rybne na talerzu i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek, zetrzyj na drobnej tarce.
Obierz marchewki i ziemniaki, zetrzyj.
Połóż ziemniaki, sól i pieprz na dnie szklanek.
Dodaj warstwy konserwy i marchewki. Ponownie pieprz i sól.
Wymieszaj białka z majonezem i włóż do szklanek.
Grubo posyp żółtkami, udekoruj natką pietruszki i czerwonym kawiorem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy