Jeśli nie lubisz dodawać octu do konserwacji, ten przepis jest dla ciebie! Pomidory są gotowane z czerwonymi porzeczkami, a jagody zawierają dużo kwasu askorbinowego. Nie tylko nadaje warzywom smak i kwaskowatość, ale także doskonale spełnia rolę konserwanta.
Składniki
- pomidory - 2,5 kg
- czerwona porzeczka - 500 g
- koperek - 4 parasol
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- cukier - 100 G
- sól - 90 g
- woda - 2,8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na dnie przygotowanych słoików umieść parasole koperkowe i przyprawy.
Ułóż pomidory w słoikach i przykryj czerwonymi porzeczkami.
Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy