dania główne 29.12.2022

Klasyczna paella po Walencji

1 godz. 0 min.
6 porcji
Klasyczna paella w Walencji
Toyakisfoto.photos, stock.adobe.com
0

Główną zasadą klasycznej paelli w stylu Walencji jest niezmienny zestaw 10 składników. Wygodnie jest gotować na specjalnej patelni paellier. Ale jeśli nie, użyj innego z wysokimi bokami i odpowiednim rozmiarem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz białą fasolę przez 2 godziny w zimnej wodzie.

Pokrój kurczaka, królika i zieloną fasolkę.

Rozgrzej patelnię olejem, dodaj trochę soli.

Dodaj kawałki mięsa i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj oba rodzaje fasoli, koncentrat pomidorowy, szafran i sól.

Wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj ryż, rozprowadź równomiernie na patelni i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy