Główną zasadą klasycznej paelli w stylu Walencji jest niezmienny zestaw 10 składników. Wygodnie jest gotować na specjalnej patelni paellier. Ale jeśli nie, użyj innego z wysokimi bokami i odpowiednim rozmiarem.
Składniki
- kurczak - 400 g
- Królik - 400 g
- okrągły ryż - 1,5 szklanki
- fasolka szparagowa - 200 g
- fasola (garrofon) – 100 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Szafran - na czubku noża
- Sol - do smaku
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz białą fasolę przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Pokrój kurczaka, królika i zieloną fasolkę.
Rozgrzej patelnię olejem, dodaj trochę soli.
Dodaj kawałki mięsa i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj oba rodzaje fasoli, koncentrat pomidorowy, szafran i sól.
Wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj ryż, rozprowadź równomiernie na patelni i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy