Prawie nie można ugotować skrzydełek bez smaku. Chyba że prześwietlisz je w piekarniku lub użyjesz nieodpowiednich przypraw. Ale w tym przepisie wszystko jest idealne! Aby skrzydełka były równomiernie upieczone, obracaj je kilka razy podczas pieczenia.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 4 ząbki
- miód - 2 art.
- sos sojowy - 3 art.
- sos ostrygowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- papryka - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Ostra papryka obierz nasiona i drobno posiekaj.
Połącz skrzydełka, ostrą paprykę, przyprawy i sól.
W osobnym pojemniku połącz sosy, miód, olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej marynatę do skrzydeł, wymieszaj i przykryj folią spożywczą przez 1,5 godziny.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż skrzydełka i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy