Najlepszą domową alternatywą dla węgli i grilla jest grill powietrzny. A dzisiaj dowiemy się, jak ugotować na nim idealne żeberka wieprzowe. Pyszne, soczyste i aromatyczne – podawaj ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- sos sojowy - 1 art.
- sos pomidorowy - 80 ml
- miód - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- czosnek (proszek) – 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i osusz żebra i pokrój wzdłuż pestek, nie przecinając do końca.
Połącz wszystkie pozostałe składniki w marynatę i marynuj żeberka przez 2 godziny.
Zawiń je w dwie warstwy folii i gotuj w grillu powietrznym przez 25 minut z każdej strony w temperaturze 230 stopni.
Zdejmij folię i upiecz żeberka na dolnym ruszcie na złoty kolor przez kolejne 8-10 minut pH na stronę w 200 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy