Obfita i pachnąca mieszanka kapusty nie tylko urozmaici Twój stół zimą, ale także wypełni organizm witaminami i przydatnymi pierwiastkami śladowymi. Podawaj jako gorący dodatek do dania głównego lub jako zimna przekąska. Zgadzam się, to wygodne!
Składniki
- kapusta - 1,8 kg
- cebula - 2 kg
- papryka - 1 kg
- ogórki kiszone - 600 g
- czosnek - 2 głowice
- pomidory (puree) – 1 l
- ogórek solanka - z konieczności
- Olej roślinny - 300 ml
- ocet jabłkowy - 150 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 2 art.
- cukier - 50 g
- sól - 65 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w półpierścienie, czosnek w cienkie plasterki.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.
Obierz pikle, pokrój miąższ w średnią kostkę.
Na patelni rozgrzej 100 ml oleju roślinnego i smaż na przemian kapustę, cebulę, czosnek i paprykę na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Włóż smażone warzywa do rondla z grubym dnem, dodaj tutaj pikle.
Do sosu połącz olej roślinny, ziarna pieprzu, ocet, sól i cukier na patelni. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut po ugotowaniu.
Napełnij warzywa gorącym dressingiem, dobrze wymieszaj.
Włóż mieszaninę warzyw do wcześniej wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 20 minut na małym ogniu (woda w garnku - "na ramionach" słoików).
Zwiń słoiki z mieszanką, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.