solanka z kapustą na zimę w słoikach

1 godz. 40 min.
3 puszki
Solanka z kapustą na zimę w słoikach
p-fotography, stock.adobe.com
0

Obfita i pachnąca mieszanka kapusty nie tylko urozmaici Twój stół zimą, ale także wypełni organizm witaminami i przydatnymi pierwiastkami śladowymi. Podawaj jako gorący dodatek do dania głównego lub jako zimna przekąska. Zgadzam się, to wygodne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w półpierścienie, czosnek w cienkie plasterki.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.

Obierz pikle, pokrój miąższ w średnią kostkę.

Na patelni rozgrzej 100 ml oleju roślinnego i smaż na przemian kapustę, cebulę, czosnek i paprykę na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Włóż smażone warzywa do rondla z grubym dnem, dodaj tutaj pikle.

Do sosu połącz olej roślinny, ziarna pieprzu, ocet, sól i cukier na patelni. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut po ugotowaniu.

Napełnij warzywa gorącym dressingiem, dobrze wymieszaj.

Włóż mieszaninę warzyw do wcześniej wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 20 minut na małym ogniu (woda w garnku - "na ramionach" słoików).

Zwiń słoiki z mieszanką, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy