Od kilku lat zamykam paprykę w pomidorach według tego przepisu. Nie ma tu nic zbędnego, ponieważ nawet obecność czosnku w naczyniu może znacznie zmienić smak. Na wyjściu otrzymujemy delikatną, pachnącą słodko-kwaśną przekąskę bez aromatów i posmaków innych firm.
Składniki
- papryka - 2 kg
- sok pomidorowy - 1 L
- oliwa z oliwek - 200 ml
- ocet winny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 80 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej sok pomidorowy do dużego rondla, dodaj sól, cukier, mielony pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj sok przez 15 minut po ugotowaniu.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.
Umieść przygotowaną paprykę we wrzącym soku pomidorowym, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Papryka powinna stać się miękka, a sok zamieni się w sos.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Włóż gotową paprykę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej wrzącym sosem pomidorowym do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.