papryka w soku pomidorowym na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 0,4 l
Papryka w soku pomidorowym na zimę
chudo2307, stock.adobe.com
0

Od kilku lat zamykam paprykę w pomidorach według tego przepisu. Nie ma tu nic zbędnego, ponieważ nawet obecność czosnku w naczyniu może znacznie zmienić smak. Na wyjściu otrzymujemy delikatną, pachnącą słodko-kwaśną przekąskę bez aromatów i posmaków innych firm.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej sok pomidorowy do dużego rondla, dodaj sól, cukier, mielony pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj sok przez 15 minut po ugotowaniu.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.

Umieść przygotowaną paprykę we wrzącym soku pomidorowym, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Papryka powinna stać się miękka, a sok zamieni się w sos.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Włóż gotową paprykę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej wrzącym sosem pomidorowym do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy