Sezon jagodowy jest w pełnym rozkwicie, co oznacza, że nadszedł czas, aby zająć się przygotowaniami na zimę. Wypróbuj przepis na sos z czarnej porzeczki do mięsa. Pokochasz jego aromat, słodko-kwaśny smak i gęstą konsystencję. Z kebabami i stekiem jest po prostu idealny!
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- ocet jabłkowy - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- cukier - 120 g
- sól - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz, opłucz i zmiel czarną porzeczkę w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet, podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty i wyjmij z pieca.
Włóż sos do czystych, suchych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy