Nie tylko marchewka... dzisiaj chcę podzielić się z wami innym ciekawym przepisem na Koreańskie preparaty na zimę, a mianowicie Koreańskie pomidory. Pikantna, umiarkowanie pikantna przekąska urozmaica Twój stół podczas zimowych mrozów. Złap przepis w skarbonce!
Składniki
- pomidory - 1 kg
- marchew - 150 g
- cebula - 1 szt.
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- Zieleń - do smaku
- przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 2 art.
- ocet (9%) – 35 ml
- cukier - 4 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i pokrój w kliny.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Drobno posiekaj ostrą paprykę.
Połącz warzywa w misce. Dodaj posiekany czosnek, posiekane zioła, sól, cukier, ocet i koreańską przyprawę do marchwi. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj miskę sałatką pokrywką i pozostaw na 30 minut, aby uformować sok.
Zapakuj sałatkę z marynatą do wcześniej wysterylizowanych słoików.
Przykryj słoiki z sałatką sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (w przypadku półlitrowych słoików czas sterylizacji wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone pomidory w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.