Sałatka z ogórków na zimę bez sterylizacji

13 godz. 0 min.
4 banki
Sałatka z ogórków na zimę bez sterylizacji
tynza, stock.adobe.com
0

Sałatka z ogórków to szybki i smaczny preparat. Przepis nie wymaga gotowania i sterylizacji, a sałatka jest doskonale przechowywana przez całą zimę. Gotujemy jak zwykłą sałatkę, a następnie wkładamy do słoików. Z podanej ilości produktów uzyskuje się 4 litrowe puszki

Składniki

  • ogórki - 3 kg
  • cebula - 500 g
  • czosnek - 2 głowice
  • cukier - 180 g
  • sól - 100 g
  • ocet (9%) – 100 ml
  • Olej roślinny - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i pokrój w plasterki, cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek.

Przygotowane warzywa wymieszaj w dużej misce, dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Następnie włóż sałatkę wraz z powstałym płynem do wcześniej wysterylizowanych litrowych słoików i zwiń. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy