Po raz pierwszy wypróbowałem ten przepis za radą mojej przyjaciółki. Cukinia jest naprawdę tak smaczna jak ogórki. Mogą być podawane na stole jako przystawka, dodawane do sałatek, zup, podstaw i kanapek.
Składniki
- cukinia - 3 kg
- czosnek - 50 g
- czarny pieprz - 10 groszek
- koperek - 4 parasolka
- liście porzeczki - 6 sztuk
- liście wiśni - 6 sztuk
- ocet - 100 ml
- cukier - 100 g
- sól - 100 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki.
Ułóż parasole koperkowe, czarny pieprz, liście porzeczki i wiśnie w słoikach.
Dodaj grubo posiekany czosnek i szczelnie ułóż cukinię.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet, zdejmij z ognia i wlej marynatę do słoików. Zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy