bakłażan "światło" na zimę

1 godz. 0 min.
1 słoik
Bakłażan
bmarya83, stock.adobe.com
0

Dziś ugotujemy stare, dobre pikantne bakłażany "Ogonyok" według prostego, sprawdzonego przepisu. Kęs jest interesujący, ponieważ cukier w nim jest zastępowany miodem, a bakłażany nie są gotowane i pieczone, ale lekko blanszowane w osolonej wodzie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, odetnij ogony, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.

Gotuj plastry bakłażana w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Następnie natychmiast umieść obrabiany przedmiot w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój losowo. Zmiel czosnek i ostrą paprykę. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.

Dodaj sól, olej roślinny, ocet i miód do powstałej masy warzywnej. Dobrze wymieszaj.

Napełnij sterylny słoik do góry warzywami, naprzemiennie warstwami bakłażana i pikantnej mieszanki warzywnej.

Przykryj słoik sterylną pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 15-20 minut.

Po sterylizacji słoik należy szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy