Dziś ugotujemy stare, dobre pikantne bakłażany "Ogonyok" według prostego, sprawdzonego przepisu. Kęs jest interesujący, ponieważ cukier w nim jest zastępowany miodem, a bakłażany nie są gotowane i pieczone, ale lekko blanszowane w osolonej wodzie.
Składniki
- bakłażany - 500 g
- papryka (Waga netto) – 200 g
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 6 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet (9%) – 40 ml
- miód - 35 ml
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, odetnij ogony, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.
Gotuj plastry bakłażana w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Następnie natychmiast umieść obrabiany przedmiot w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój losowo. Zmiel czosnek i ostrą paprykę. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól, olej roślinny, ocet i miód do powstałej masy warzywnej. Dobrze wymieszaj.
Napełnij sterylny słoik do góry warzywami, naprzemiennie warstwami bakłażana i pikantnej mieszanki warzywnej.
Przykryj słoik sterylną pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 15-20 minut.
Po sterylizacji słoik należy szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.