Wśród lata zbiory cukinii są zawsze bardzo obfite, więc pojawia się pytanie – gdzie je umieścić w takiej ilości. W takim przypadku wolę po prostu zwinąć je w słoiki, tak jak inne warzywa. Wtedy będzie to samodzielna przekąska lub świetny dodatek do innych potraw.
Składniki
- cukinia - 800 g
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- woda - 500 ml
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię. Włóż do czystych, suchych słoików z czosnkiem i wszystkimi przyprawami.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 15 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i sól i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet, polej cukinię i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy