Ze względu na mały rozmiar pomidory są lepiej nasączone marynatą, są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Kilka nakłuć igłą pozwoli im nie pęknąć od wrzącej wody. Marynowane pomidory koktajlowe to pyszne przygotowanie, które ozdobi każdy stół.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 2 kg
- korzeń chrzanu - 50 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz korzeń chrzanu i posiekaj.
Ułóż kawałki chrzanu i pomidorki koktajlowe w słoikach.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, wlej ocet i natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy