Główną zaletą tego kompotu jest to, że wiśnie można konserwować bezpośrednio z kucykami. Oczywiście Kości również nie muszą być usuwane. To znacznie oszczędza czas, zwłaszcza jeśli robisz dużo napoju na raz,a jagody są naprawdę duże.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- woda - 2 L
- cukier - 1.5 szklanki
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wiśnie kucykami, włóż do sterylnych słoików i zalej wrzącą wodą.
Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, odcedź, ponownie zagotuj i ponownie napełnij.
Ponownie odstaw na 10 minut, ponownie odcedź, dodaj cukier i zagotuj syrop.
Wlej wiśnie po raz ostatni, dodaj kwas cytrynowy i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy