półfabrykaty na zimę
05.04.2023
kompot jabłkowy na zimę bez sterylizacji
4 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Kompot jabłkowy to jeden z najpopularniejszych napojów w puszkach na zimę. Aby kompot był bardziej nasycony, polecam wybrać jabłka czerwonych gęstych odmian. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy, owoce cytrusowe, dowolne jagody lub inne owoce.
Składniki
- jabłka - 15 szt.
- cukier - 500 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój w kliny.
Zagotuj wodę, dodaj cukier. Gotuj syrop, aż cukier całkowicie się rozpuści.
We wrzącym syropie umieść plasterki jabłka, gotuj razem przez kolejne 2-3 minuty.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jabłka z syropu i włóż do wcześniej wysterylizowanego słoika.
Ponownie zagotuj syrop.
Wlej wrzący syrop do słoika z jabłkami do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy