marynowane pomidory z kapustą na zimę w słoikach

1 godz. 0 min.
1 słoik
Marynowane pomidory z kapustą na zimę w słoikach
Andrii Kyselov, stock.adobe.com
0

Jeśli wszystkie rodzaje skrętów pomidorów są już przygotowane, Złap niezwykły przepis w skarbonce. Dziś przygotujemy oryginalną przekąskę 2 w 1 z kapusty i pomidorów na zimę. Marynata jest prosta, wynik jest doskonały. Ilość składników jest wskazana na 1 słoik.

Składniki

  • kapusta - 150 g
  • pomidory - 400 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek - 20 g
  • liść laurowy - 1 szt.
  • woda - ile wejdzie do słoika
  • ocet (9%) – 15 ml
  • cukier - 20 g
  • Sol - 10 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść umytą gałązkę koperku, obrane ząbki czosnku i liść laurowy.

Posiekaj kapustę, opłucz pomidory.

W słoiku ułóż warstwę kapusty, następnie pomidory i ponownie warstwę kapusty.

Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoiku wrzącą wodą do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.

Następnie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj. Przykryj obrabiany przedmiot pokrywką i pozostaw na kolejne 20 minut.

Po raz trzeci spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól, cukier i ocet, zagotuj.

Wlej warzywa do słoika z wrzącą marynatą i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy