marynowane pomidory z kapustą na zimę w słoikach
Jeśli wszystkie rodzaje skrętów pomidorów są już przygotowane, Złap niezwykły przepis w skarbonce. Dziś przygotujemy oryginalną przekąskę 2 w 1 z kapusty i pomidorów na zimę. Marynata jest prosta, wynik jest doskonały. Ilość składników jest wskazana na 1 słoik.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść umytą gałązkę koperku, obrane ząbki czosnku i liść laurowy.
Posiekaj kapustę, opłucz pomidory.
W słoiku ułóż warstwę kapusty, następnie pomidory i ponownie warstwę kapusty.
Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoiku wrzącą wodą do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.
Następnie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj. Przykryj obrabiany przedmiot pokrywką i pozostaw na kolejne 20 minut.
Po raz trzeci spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól, cukier i ocet, zagotuj.
Wlej warzywa do słoika z wrzącą marynatą i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.