Jeśli nigdy nie robiłeś azjatyckich potraw, Onigiri z paluszkami krabowymi to dość prosta i niedroga opcja, aby spróbować siebie jako mistrza kuchni japońskiej. Zacznij od tego prostego przepisu, a następnie doskonal swoje umiejętności i eksperymentuj z nowymi dodatkami.
Składniki
- okrągły ryż - 1,5 szklanki
- paluszki krabowe - 100 g
- woda - 1,5 szklanki
- nori - 1 liść
- ocet ryżowy - 20 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- majonez (ostry japoński) – 15 g
- awokado - 1 szt.
- Sezam (Czarny) – do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz w zimnej wodzie, gotuj do miękkości na małym ogniu.
Wymieszaj ocet, sól i cukier. Wlać ryż powstałą mieszanką, pozostawić do namoczenia.
Zetrzyj paluszki krabowe na drobnej tarce, połącz z drobno posiekanym awokado i majonezem.
Z ryżu uformuj małe tortille, połóż nadzienie, na wierzchu kolejną warstwę ryżu, a następnie uformuj ciasne Trójkąty.
Pokrój arkusz nori na małe prostokąty i zawiń je na dole każdego Onigiri.
Gotowe Onigiri posyp czarnym sezamem, podawaj z sosem sojowym.