dżem z czerwonej jarzębiny

4 godz. 0 min.
20 porcji
Dżem z czerwonej jarzębiny
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Dżem z czerwonej jarzębiny to pyszny przysmak, który ma wiele przydatnych właściwości. W zimnych porach roku herbata z aromatycznym dżemem jarzębinowym będzie doskonałą pomocą dla odporności. Jak gotować dżem z czerwonej jarzębiny? Całkiem proste.

Składniki

  • Jarzębina - 500 g
  • cukier - 250 g
  • woda - 180 ml (+2 L do namaczania)
  • sól - 2 łyżeczka
  • kwas cytrynowy - opcjonalnie

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jarzębinę i dobrze spłucz.

Do tego przepisu polecam użycie jarzębiny zebranej po pierwszych przymrozkach. Jeśli jagoda zostanie zebrana wcześniej, aby pozbyć się goryczy, namocz ją w wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 15 minut. Następnie spuść wodę i wrzuć jarzębinę do durszlaka.

Z 180 ml wody i cukru zagotuj syrop.

Umieść przygotowane jagody we wrzącym syropie i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny.

Następnie ponownie zagotuj dżem i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż jagody zmiękną. W razie potrzeby pod koniec gotowania można dodać trochę kwasu cytrynowego - zapobiegnie to tworzeniu się pleśni i zapobiegnie kandyzowaniu dżemu.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj dżem z czerwonej jarzębiny w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy