Dżem z czerwonej jarzębiny to pyszny przysmak, który ma wiele przydatnych właściwości. W zimnych porach roku herbata z aromatycznym dżemem jarzębinowym będzie doskonałą pomocą dla odporności. Jak gotować dżem z czerwonej jarzębiny? Całkiem proste.
Składniki
- Jarzębina - 500 g
- cukier - 250 g
- woda - 180 ml (+2 L do namaczania)
- sól - 2 łyżeczka
- kwas cytrynowy - opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jarzębinę i dobrze spłucz.
Do tego przepisu polecam użycie jarzębiny zebranej po pierwszych przymrozkach. Jeśli jagoda zostanie zebrana wcześniej, aby pozbyć się goryczy, namocz ją w wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 15 minut. Następnie spuść wodę i wrzuć jarzębinę do durszlaka.
Z 180 ml wody i cukru zagotuj syrop.
Umieść przygotowane jagody we wrzącym syropie i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny.
Następnie ponownie zagotuj dżem i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż jagody zmiękną. W razie potrzeby pod koniec gotowania można dodać trochę kwasu cytrynowego - zapobiegnie to tworzeniu się pleśni i zapobiegnie kandyzowaniu dżemu.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj dżem z czerwonej jarzębiny w chłodnym, ciemnym miejscu.