Dla mnie gotowanie jest jedną z najbardziej ekscytujących rzeczy do zrobienia, zwłaszcza jeśli chodzi o konserwowanie na zimę. Tkemali ze śliwki wiśniowej to jeden z moich ulubionych przepisów, który często robię na zimę. Ten sos doskonale nadaje się do marynowania mięsa i nadawania mu oryginalnego smaku.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1.5 kg
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 3 głowice
- pietruszka - 1 pęczek
- mielona kolendra - 1 art.
- koperek (nasiona) – 1 art.
- kozieradka - 1 łyżeczka
- cukier - 5 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlać śliwkę wiśniową wodą, gotować przez 10 minut i zmielić przez sito z nasion i skóry.
Zmiel czosnek, pietruszkę i pieprz w blenderze. Dodaj śliwkę wiśniową.
Gotuj sos przez 20 minut i dodaj wszystkie przyprawy.
Gotuj tkemali przez kolejne 15-20 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy