kompot śliwkowy z pestkami na zimę bez sterylizacji

20 min
40 porcji
Kompot śliwkowy z pestkami na zimę bez sterylizacji
Tatiana Pinkasiewicz, stock.adobe.com
0

I wiedziałeś, że kompot ze śliwek w puszkach zachowuje wiele składników odżywczych. Napój jest przepisywany w celu wzmocnienia odporności, złego trawienia i szybkiego powrotu do zdrowia. Na pewno musisz zaopatrzyć się w ten kompot na zimę.

Składniki

  • śliwki - 3 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 10 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki i włóż do przygotowanych słoików.

Zalej wrzącą wodą do góry i pozostaw do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlać syrop do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy