Wiele lat temu we włoskiej restauracji zrobiono pierwsze tiramisu. Od tego czasu deser stał się niezwykle popularny na całym świecie. Teraz Można go znaleźć w prawie każdym menu. Proponuję nigdzie nie iść, ale zrobić klasyczne tiramisu w domu!
Składniki
- mascarpone - 500 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 4 art.
- Kawa (espresso) – 300 ml
- Ciasteczka Savoyardi - 250 g
- koniak - 2 art.
- kakao - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij mikserem elektrycznym na ostre szczyty.
Ubij żółtka na biało z cukrem pudrem.
W misce z żółtkami dodaj mascarpone i mieszaj, aż się połączą.
Dodaj ubite białka partiami i delikatnie wymieszaj.
Wymieszaj zimne espresso z koniakiem. Zanurz każde ciastko na 3-5 sekund w powstałym roztworze i ułóż warstwami na talerzu.
Posmaruj wierzch grubą warstwą kremu. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasteczko. Pamiętaj, aby posmarować wierzch kremem.
Posyp tiramisu proszkiem kakaowym i wstaw do lodówki na 5 godzin.