Z pewnością wielokrotnie widziałeś spektakularne czerwone ciasta w różnych ciastach. Dziś proponuję ugotować je samodzielnie i zebrać z nich niesamowitą domową śmietanę. I niech jasny odcień cię nie przeraża: nie ma w nim nic szkodliwego.
Składniki
do ciast:
- mąka - 2.5 szklanki
- cukier - 1.5 szklanki
- kefir - 1 szkło
- Olej roślinny - 1.5 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- kakao - 1 łyżeczka
- barwnik spożywczy (żelowy) – 1 art.
- soda spożywcza (gaszona) – 1 łyżeczka
- wanilina - 1 szczypta
- Sol - 0.5 łyżeczka
do kremu:
- śmietana (pogrubiony) – 500 g
- mleko skondensowane - 100 G
- cukier puder - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta.
Ubij jajka z kefirem i masłem. Dodaj barwnik i sodę gaszoną.
Połącz obie masy i zagniataj ciasto.
Wlej wszystko do formy i piecz przez około 55 minut w 180 stopniach.
Gdy biszkopt ostygnie, pokrój go na ciasta.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem mikserem.
Kontynuując ubijanie, dodaj mleko skondensowane.
Posmaruj ciasta kremem, Zbierz śmietanę i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy