Nawet kilka prostych składników może zrobić naprawdę niesamowitą sałatkę. Na przykład ta opcja z pomarańczą i burakami. Radzę gotować lub piec buraki z wyprzedzeniem, aby nie tracić czasu.
Składniki
- rukola - 100 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- Burak - 2 kawałki
- orzechy włoskie - 40 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj lub piecz buraki do miękkości – to około godziny na średniej wielkości warzywo korzeniowe.
Obierz pomarańczę, podziel na plasterki i usuń wszystkie folie cienkim, ostrym nożem.
Dowolnie posiekaj buraki, posiekaj orzechy nożem, opłucz rukolę i wymieszaj składniki.
Dopraw sałatkę do smaku i dopraw oliwą z oliwek balsamicznych. Jeśli gotujesz dla dziecka, balsamik i pieprz można usunąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy