Ta sałatka z makreli na zimę jest po prostu zbawieniem dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu na przygotowywaniu obiadu. Przepis jest bardzo prosty, ale smaczny i pożywny. Wystarczy raz zaopatrzyć się w przyszłość – a teraz możesz zapomnieć o problemach ze znalezieniem szybkiej, satysfakcjonującej przekąski.
Składniki
- makrela - 1 tusza
- pomidory - 4 kawałki
- marchew - 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 40 ml
- ocet - 40 ml
- sól - 3 art.
- cukier - 3 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz makrelę i pokrój na porcje.
Posiekaj cebulę i marchewkę, a pomidory zmiksuj blenderem.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidora i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier, sól i przyprawy. gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Dodaj rybę i gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut. W trakcie procesu wlej ocet.
Zwiń sałatkę na zimę w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy