Uwielbiam brzoskwinie! Szukając idealnego przepisu na ich konserwację, wypróbowałem wiele różnych opcji. Naprawdę podobało mi się gotowanie galaretki z brzoskwiń. Najpierw siekam je w blenderze, a następnie gotuję z cukrem. Żelatyna jest dodawana na samym końcu.
Składniki
- brzoskwinie - 4 kg
- cukier - 2 kg
- żelatyna - 40 g
- woda (gotowany) – 240 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 15 minut do spęcznienia.
Brzoskwinie opłucz, obierz i pestki.
Umieść kawałki brzoskwiń w misce blendera i posiekaj.
Dodaj cukier i gotuj przez 10 minut.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj żelatynę i wymieszaj.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącą galaretką, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy