Domowa uczta rzadko jest kompletna bez talerza pieczarek w puszkach. Oczywiście można je kupić gotowe, ale będzie o wiele smaczniejsze, jeśli zrobisz je sam – z ulubionymi przyprawami i zrównoważonymi proporcjami.
Składniki
- pieczarki - 1 kg
- woda - 2 szklanki
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- Goździk - 3 Bud
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- czosnek - 6 ząbki
- Badian - 1 gwiazdka
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l.
- ocet - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pieczarki i gotuj przez 5-7 minut we wrzącej wodzie.
Zagotuj 2 szklanki wody ze wszystkimi przyprawami, cukrem i solą.
Wypełnij grzyby solanką i pozostaw na 2-2, 5 godziny.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut.
Wlej ocet i zwiń pieczarki w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy