Kto powiedział, że dżem można zrobić tylko z owoców lub jagód? Cukinia to kolejna doskonała baza do zimowych zbiorów. A jeśli dodasz tam aromat i cytrusową kwaskowatość cytryny i pomarańczy, nikt nawet nie zgadnie, z czego ten dżem!
Składniki
- cukinia - 1 kg
- cukier - 1 kg
- Lemoniada - 1 rzecz
- pomarańcza - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cukinię, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Owoce cytrusowe zalać wrzącą wodą, pokroić ze skórką, usunąć pestki i zmielić blenderem.
Dodaj cytrynę i pomarańcze do cukinii, zagotuj masę i gotuj przez 10 minut.
Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 5-7 minut. A potem jeszcze raz.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy