dżem z cukinii z cytryną i pomarańczą

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z cukinii z cytryną i pomarańczą
fotografermen, stock.adobe.com
0

Kto powiedział, że dżem można zrobić tylko z owoców lub jagód? Cukinia to kolejna doskonała baza do zimowych zbiorów. A jeśli dodasz tam aromat i cytrusową kwaskowatość cytryny i pomarańczy, nikt nawet nie zgadnie, z czego ten dżem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cukinię, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Owoce cytrusowe zalać wrzącą wodą, pokroić ze skórką, usunąć pestki i zmielić blenderem.

Dodaj cytrynę i pomarańcze do cukinii, zagotuj masę i gotuj przez 10 minut.

Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 5-7 minut. A potem jeszcze raz.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy