półfabrykaty na zimę
13.05.2023
tkemali z czerwonej śliwki wiśniowej na zimę po gruzińsku
1 godz. 0 min.
4 porcje
Uwielbiam gruziński tkemali i uwielbiam próbować z nim szerokiej gamy przepisów. Na przykład, oto świetna opcja z czerwonej śliwki wiśniowej. Umiarkowanie kwaśny, umiarkowanie słodki, umiarkowanie pikantny-idealny sos do mięsa, ziemniaków, drobiu, przekąsek i wielu innych potraw.
Składniki
- śliwka wiśniowa (czerwony) – 2 kg
- czosnek - 1 Głowa
- mielona kolendra - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 art.
- ostra czerwona papryka - 4 kawałki
- cukier - 8 art.
- sól - 2 art.
- kolendra - 1 pęczek
- mięta - 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki wiśniowej. Przykryj solą i cukrem, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
Zmiel masę przez sito lub zmiel blenderem.
Zmiel czosnek, szczelinę i ostrą paprykę osobno w blenderze. Dodaj śliwkę wiśniową.
Dopraw obrabiany przedmiot, gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń tkemali w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy