Powidło z kaliny

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z kaliny
Irina, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz słodycz z lekkim cierpkim finiszem – koniecznie spróbuj dżemu kaliny. Jest to jeden z najlepszych preparatów z tak trudnych, ale bardzo przydatnych jagód. A potem powiem Ci, jak go odpowiednio ugotować.

Składniki

  • Kalina - 1.5 kg
  • cukier - 500 g
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Kalinę, zalej wodą, gotuj do miękkości i wrzuć do durszlaka.

Gdy woda spłynie, przetrzyj jagodę przez sito.

Dodaj cukier do puree, zagotuj i gotuj dżem przez 20-30 minut na średnim ogniu.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy