przystawka z cukinii na zimę

1 godz. 0 min.
6 puszek po 0,5 l
Przystawka z cukinii na zimę
tynza, stock.adobe.com
0

Do tego zbioru odpowiednie są zarówno młode cukinie, jak i już przerośnięte. Przekąska okazuje się niezwykle smaczna i piękna ze względu na kolorowe warzywa w kompozycji. Zimą doskonale uzupełni wszelkie dodatki i urozmaici Twoje zwykłe menu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię obrać ze skóry i nasion, pokroić w kostkę.

Obierz marchewki, zetrzyj koreańską tarkę do marchwi lub pokrój w cienkie paski.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.

Pokrój pomidory w kostkę, cebulę w półpierścienie.

Do marynaty połącz sól, cukier, koncentrat pomidorowy i olej roślinny, dobrze wymieszaj i zagotuj.

We wrzącej marynacie umieść pokrojoną cukinię, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut po ugotowaniu.

Dodaj marchewkę, pomidory, cebulę i paprykę, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem pod przykryciem przez 15-20 minut.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj gotującą się przekąskę warzywną do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy