Do tego zbioru odpowiednie są zarówno młode cukinie, jak i już przerośnięte. Przekąska okazuje się niezwykle smaczna i piękna ze względu na kolorowe warzywa w kompozycji. Zimą doskonale uzupełni wszelkie dodatki i urozmaici Twoje zwykłe menu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię obrać ze skóry i nasion, pokroić w kostkę.
Obierz marchewki, zetrzyj koreańską tarkę do marchwi lub pokrój w cienkie paski.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.
Pokrój pomidory w kostkę, cebulę w półpierścienie.
Do marynaty połącz sól, cukier, koncentrat pomidorowy i olej roślinny, dobrze wymieszaj i zagotuj.
We wrzącej marynacie umieść pokrojoną cukinię, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut po ugotowaniu.
Dodaj marchewkę, pomidory, cebulę i paprykę, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem pod przykryciem przez 15-20 minut.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Zapakuj gotującą się przekąskę warzywną do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.