dżem z tarniny

45 min
4 porcje
Dżem z tarniny
nadin333, stock.adobe.com
0

Najlepszym sposobem na użycie tarniny jest ugotowanie z niej dżemu. Przypomina śliwkę, a jednocześnie trochę jagód. Okazuje się bardzo oryginalny i smaczny. Taki dżem dobrze komponuje się nawet z mięsem, a nie tylko z deserami i ciastami.

Składniki

  • turn - 1.2 kg
  • woda - 120 ml
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp tarniny połową cukru. Dodaj wodę i zagotuj.

Gotuj dżem przez 5-7 minut.

Stopniowo dodawaj więcej cukru do smaku.

Gotuj dżem przez kolejne 15 minut, mieszając.

Rozłóż go w wysterylizowanych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy