Nawet w rodzinnej Gruzji nie ma jednego uniwersalnego przepisu na satsebeli. Wszystkie gospodynie domowe mają własne sztuczki, więc możesz bezpiecznie eksperymentować ze swoimi pomysłami. A dla inspiracji Złap świetny przepis na sacebeli z cebulą.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- cebula - 600 g
- papryka - 1 kg
- czosnek - 100 g
- sól - 1.5 art.
- cukier - 100 g
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet - 1 art.
- chmiel-suneli - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj tam paprykę, cebulę i czosnek.
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Dodaj cukier, sól, olej i przyprawy i gotuj przez kolejne 20 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj satsebele i wlej do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy