Uwielbiam gotować jasne i piękne zupy. Wyglądają bardziej apetycznie i świetnie podnoszą na duchu. Kiedy w sezonie zimowym z kolorowymi warzywami jest napięta, używam czerwonej fasoli. Świetnie wygląda w przezroczystej zupie.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 500 g
- czerwona fasola (sucha) – pół szklanki
- ziemniaki - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- masło - 30 G
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- oregano - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2,5 l
- kolendra (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę przez 1 godzinę.
Wołowinę opłucz, pokrój i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Zmień wodę, dodaj fasolę, mieszankę groszku i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, marchewkę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Przenieś pieczeń do garnka z zupą, dodaj ziemniaki, oregano i gotuj przez kolejne 15 minut.
Sól i wyłącz ogrzewanie. Podawaj zupę obficie posypaną posiekaną kolendrą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy