Jeśli szukasz obfitego dania z mięsem, przygotuj lagman z cielęciną i grzybami. Ta zupa jest szczególnie dobra na chłodne pory roku, kiedy chcesz mięsa i tłustych potraw. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki.
Składniki
- Cielęcina (polędwica) – 400 g
- makaron - 300 g
- Grzyby - 250 g
- papryka (inny kolor) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- pasta pomidorowa - 40 g
- Zira - 0,5 CZ. l.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cielęcinę opłucz, pokrój i gotuj przez 45 minut w osolonej wodzie.
Mięso wyłowić łyżką cedzakową i pokroić jeszcze drobniej.
Zmiel przygotowane grzyby, paprykę i cebulę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby, paprykę i gotuj, aż wilgoć wyparuje.
Dodaj cielęcinę, zirę,chmiel-suneli i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pozostały bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut na małym ogniu.
Przynieś sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem.
Osobno ugotuj makaron do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z mięsem i warzywami.