
Aby zrobić delikatny domowy keczup pomidorowy ze skrobią, skorzystaj z tego prostego przepisu. Sos jest aromatyczny, wyspiarski i umiarkowanie pikantny. Wlewam keczup do małych słoików, aby wykorzystać zawartość za jednym razem.
Składniki
- pomidory - 4 kg
- papryka - 250 g
- ostra czerwona papryka - 75 g
- czosnek - 20 g
- przyprawy i przyprawy (do grilla) – 30 g
- przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 15 g
- mielony czarny pieprz - 1,5 łyżeczka
- skrobia - 5 art.
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 1 szklanka
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez sokowirówkę. Wlej 0,5 litra soku pomidorowego do osobnego pojemnika-w nim rozpuścimy skrobię.
Ostra papryka obierz nasiona i łodygi, przepuść również przez sokowirówkę.
Paprykę obrać z nasion i łodyg i razem z obranymi ząbkami czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa.
W garnku do gotowania połącz sok pomidorowy, sok z ostrej papryki, czosnek i posiekaną paprykę. Dodaj sól, cukier, zmielony czarny pieprz, przyprawę do grilla i koreańską marchewkę. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 15 minut.
Wlej skrobię do pozostałego soku pomidorowego (0,5 l). Mieszaj, aż będzie gładka i wyślij masę do rondla z gotującym się półfabrykatem. Gotuj, mieszając, wszystko razem przez 15 minut.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wlej wrzący keczup do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony sos do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.